• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/afyon.sultandaglilar.9
  • https://www.twitter.com/Sultandaglilar1
  • https://www.instagram.com/sultandaglilar
  • https://www.youtube.com/channel/UCOekF1e5oweeCV-OKtgSu7Q?view_as=subscriber

S  U  L  T  A  N  D  A  Ğ  I 

KİRAZ

KİRAZ DİYARI, KİRAZIN BAŞKENTİ SULTANDAĞI 

İlçemizde meyvecilik, halkımızın çok önemli bir gelir kaynağıdır. Meyve üretim alanı 4763 hektardır. Sultandağlarının etekleri ile demiryolu ve Akşehir Gölü arasında kalan sulanabilir alanlarında meyvecilik, ilçenin diğer bölümlerinde ise hububat ekimi yapılmaktadır. Kiraz, Vişne, Elma üretimi ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Kiraz üretiminin %80'i ihracata gitmekte olup, elma ve vişne daha ziyade iç piyasaya sürülmekte, kalan kısmı da ilçede (Dereçine Kasabasında) bulunan Morello meyve suyu ve konservecilik fabrikalarında değerlerdirilmektedir. Dünyanın en güzel ve en kaliteli Napolyon (ziraat900) kirazı, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Belçika'ya ihraç edilmektedir.

İNGİLTERE KRALİÇESİNİN YEDİĞİ KİRAZLAR MEMLEKETİMİZDEN GİDİYOR

İlçemizin en önemli ihraç meyvesi kirazdır. Bölgede "gılli" ve "karaballı" olarak bilinen kirazlar kozmetik, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Kirazın meyvesi, yaprağı, sapı ve çekirdeği ayrı ayrı değerlendirilmektedir. İlçemizin yıllık kiraz üretimi 40 bin tondur. Afyonkarahisar'da mermerden sonra ikinci sırada kiraz ihracatı gelmektedir. İngiltere Kraliçesinin yediği kirazlar da memleketimizden gitmektedir. 

 

KİRAZ SERÜVENİMİZİN TARİHÇESİ

Sultandağı’nın Dereçine kasabasında 1935'li senelerde (Kesimoğulları ve Eyüboğulları aileleri) başlayan kiraz üretimi, 1980’lerden sonra merkez ilçe ile birçok köy ve kasabada yaygınlaşıp kapama şeklinde büyük kiraz bahçeleri kurulmuştur. 1990'larda ise bir dönem kiraz üreticilerinin çok iyi paralar kazanması üzerine birçok vatandaşımız arpa, buğday ve haşhaş tarlalarını büyük ümitlerle kiraz bahçelerine dönüştürmüştür.

YENİ MARKAMIZ TADİKİ

Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazı iki yıl önce yapılan çalışmalar sonrasında Tadiki markasını alarak tescil edildi. Tadiki kirazı, ülkemizde büyük zincir marketlerde satılmaktadır. Tadiki adıyla tescillenen kiraz (ziraat 900) Avrupa'ya, Ortadoğu'ya, Çin'e ve Amerika'ya ihraç edilmektedir. Yılda üretilen kirazın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılıyor. Her ihraç edilen üç kirazdan birisi Tadiki kirazı olarak yurt dışına gidiyor. Göl ve dağ havası içinde adeta bir klima havası etkisinde yetişen kirazların, aroma ve renk ve koku olarak hiçbir kiraza benzemiyor. 

HALKIMIZIN GEÇİM KAYNAĞI KİRAZ

Sultandağı'nda 2 bin 500 kiraz üreticisi 22 bin hektarlık alanda kiraz üretimi yapıyor. Aileler geçimini kirazdan sağlıyor. Şehir dışından insanlar günlük yevmiye ile Sultandağı'na mevsimlik işçi olarak kiraz toplamaya gelmekte ve çalışmaktadır. Son yıllarda doğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerine Suriyeli mülteciler de eklenmiştir. Ülkemizdeki Suriyeli mülteciler yoğun bir şekilde ilçemize gelmektedir. 

@copyrihgt: sultandaglilar.com

APRIL 2020

www.sultandaglilar.com 


Yorumlar - Yorum Yaz