DEPREM
BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDAYIZ

Sultandağı ilçesi 1. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. İlçe tarihi incelendiğinde geçmişten günümüze irili ufaklı birçok depremin yaşandığı görülmektedir. En son 03 Şubat 2002 tarihinde Mw ölçeğine göre 6,3 şiddetinde yaşanan Sultandağı depreminde ilçe merkezimiz ile belde ve köylerimiz çok ağır hasar görmüştür. Sultandağları boyunca 170 km. uzunluğunda aktif bir fay hattı bulunmaktadır.

Hayatımıza devam ederken ilçemiz ve çevresiyle ilgili bu deprem gerçeğini daima akılda tutmalıyız. Binalarımızı, evlerimizi ve işyerlerimizi depreme dayanıklı şekilde inşa etmeliyiz. Nitekim, yapılan çalışmalar, deprem öncesi alınacak önlemlerin deprem riskini önemli ölçüde azalttığını ve can kayıplarının artmasını önlediğini ortaya koymaktadır. "Deprem öldürmez bina öldürür" gerçeğinden hareketle, bir doğa olayı olan depremin, doğal afete dönüşmesini önlemenin yolu bilinçli toplum, planlama, risk azaltma, kentsel dönüşüm ve yapı denetim sisteminden geçmektedir. Can ve mal kaybının yaşanmaması için tek çıkar yol, deprem yaşanmadan önce alınacak önlemlerdir. Depremden sonra yapılan çalışmalarda kerpiç yapılardaki zayıf ve bağlantısız temeller, konsol çıkmalar, tekniğine uygun olarak yapılmayan duvar veya çatıların hasar gördüğü ve ani çöküşlerle can kayıplarına neden olduğu görülmüştür. Depremin şiddeine rağmen, ilçemiz ve çevresindeki tekniğine uygun yapılmış yığma yapı karakterli tarihi yapılarda hasar görülmemiştir.
YAKIN TARİHTE YAŞANAN DEPREMLER
Deprem kuşağında olduğumuz için İlçemiz ve çevresinde eskiden beri depremler yaşanmaktadır. 1914 yılında Bolvadin'de ve 1946 yılında Ilgın-Argıthanı'da yaşanan depremler Sultandağı'nda da hissedilmiş ve halkımız bu depremlerden etkilenmiştir. 1914 yılında Bolvadin'de meydana gelen deprem 7 şiddetinde olmuş ve 300 kişi hayatını kaybetmiştir. 1946 Ilgın-Argıthanı depremi ise 5.5 şiddetindedir. Bu depremde daha ziyade Yenikarabağ ve Üçkuyu bölgesi etkilenmiştir. 15 Aralık 2000 tarihinde yine Sultandağı ilçe merkezli 6.0 şiddetinde büyük bir deprem yaşanmış fakat can kaybı olmamıştır.
2002 SULTANDAĞI DEPREMİ
3 Şubat 2002 tarihinde Afyon'a bağlı Sultandağı ve Çay ilçelerinde etkili olan art arda iki deprem meydana gelmiştir. İlk deprem, yerel saatle 09:11'de Eber Gölü güneyinde Mw:6.3 büyüklüğünde; ikinci deprem ise saat 11:26'da Çay batısında Mw:5.8 büyüklüğünde meydana gelmiştir.

Depremler, yüzeyde doğuda Çay merkezde 1 km uzunlukta; Çay batısında Gerenlik çeşmesi (Cumhuriyet 2 km KB) ile Maltepe Köyü batısında 5 km uzunluğunda yüzey kırığı oluşturmuştur. Kırık boyunca maksimum 20-30 cm; ortalama 5-10 cm’lik düşey atımlar gelişmiştir. Yerel topoğrafya ve sola sıçramaya bağlı olarak kırık boyunca 5-10 cm ters atımlar ve 2-3 cm sağa yanal atımlar gözlenmiştir. Depremler Konya, Ankara, Eskişehir, Kütahya ve Isparta illerinde hissedilmiş, özellikle Çay, Sultandağı, Bolvadin, Çobanlar, Şuhut, İscehisar ve Afyon şehir merkezinde etkili olmuş, 42 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve çok sayıda binanın hasar görmesine neden olmuştur. Depremde 340 konut, 246 işyeri, 36 kamu yapısı ile 4 cami tamamen yıkılmıştır. 4400 bina oturulmaz hale gelmiştir. Eber kasabası komple yılımış daha sonra tekrar inşa edilmiştir.

Sultandağı ve Çay depremleri, 1999 yılında meydana gelen ve tüm ülkeyi etkileyen Marmara ve Düzce depremlerinden sonra Türkiye’de yaygın can ve mal kaybına neden olan ilk depremlerdir. İlçe merkezinde Habibe Gül, Tahir Şahin, Iraz Demir, Kadriye Topbaş, Ayşe Akbıyık, Kezban Şeker, Hüseyin Şeker, Keziban Saraç; Yeşilçiftlik Kasabamızda Fatma Karakış, Cemile Ayar, Hatice Dağdelen, Eşe Akarsu; Yakasenek Köyümüzde İbrahim Gün, İsmail Tunçel hayatlarını kaybetmiştir. Kendilerine Yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine başsağlığı dileriz.
Yorumlar -
Yorum Yaz