COĞRAFİ KONUM - İKLİM - YÜZÖLÇÜM - RAKIM
Sultandağı ilçemiz, idari olarak bağlı olduğu Afyonkarahisar İli'nin doğusunda, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nin kesiştiği noktada, Konya ve Isparta illerinin sınırında bir ilçedir. Konya-Afyon devlet yolu kenarında, İstanbul-Bağdat demiryolu hattı üzerinde kuruludur. Kuzeyinde Bolvadin, güneyinde Yalvaç, doğusunda Akşehir, batısında Çay ilçeleri ile komşudur. İlçenin Yeşilçiftlik ve Dereçine isimli beldeleri; Akbaba, Çamözü, Çukurcak, Doğancık, Karakışla, Karapınar, Kırca, Taşköprü, Üçkuyu, Yakasenek ve Yenikarabağ isimli köyleri vardır.
Rakımı 1.010 m (3.310 ft)’dir. Toplam yüzölçümü 983 kilometrekaredir. İklim özellikleri yönünden Sultandağı, Karasal iklim ile Akdeniz geçiş iklim tipi arasında yer almakta, sert olmayan karasal iklim ile bozulmuş Akdeniz iklimi arasında geçiş özelliğine sahip bulunmaktadır.
Sultandağı meteoroloji istasyonunun sıcaklık ve yağış verilerine göre yörede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Kış mevsimindeki yağışların büyük bölümü yüksek kesimlerde kar şeklindedir. Dağlara yağan karların büyük kısmı nisan ayından itibaren eriyerek akışa geçer. Yaz aylarında yağışın az, sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olmasından dolayı yörede fizyolojik kuraklık yaşanmaktadır. Akşehir Gölü'nün bir kısmı ve Eber Gölü ilçe sınırları dahilindedir.
Kırca ve Doğancık köylerinin yukarısına yapılan suni baraj gölleri vardır. Sultandağı ilçesinin güney kesimini oluşturan Sultan Dağları kalkerlerden oluşmaktadır. Orta Toros kuşağı içerisinde yer alan Sultan Dağlarında kalkerler, şistler ve metamorfizma sonucu mermerleşen kalkerlere de rastlanmaktadır. İlçenin kuzey kesimindeki düzlük alanlar ise Akşehir ve Eber Gölleri havzaları içerisinde yer alırlar. Kuzey kesimde engebe fazla olmayıp ortalama yükselti 1000 metre dolaylarındadır. İlçenin kuzey kesimi Çukurcak, Karapınar, Üçkuyu ve Karakışla köyleri civarında 1300- 1400 metre yükseltiye sahip hafif tepelik alan dışında genelde düz bir görünüme sahiptir. Sultandağı ilçesinde, farklı jeomorfolojik birimler bir arada görülebilmektedir. Dağ, ova, vadi, plato, birikinti konileri ve çeşitli karstik şekiller, ilçede gözlemlenen jeomorfolojik birimler arasındadır. İlçede en geniş yer kaplayan jeomorfolojik üniteyi ovalar oluşturmaktadır.
Sultan Dağlarının kuzey kesiminde, Eber ve Akşehir Gölleri arasında yer alan ova, alüvyal dolgulardan oluşmuştur. Tektonik hareketler sonucu oluşan çukurluk alana Sultan ve Emir Dağlarından taşınan malzemelerin birikmesiyle oluşan ova, Eber-Akşehir Ovası adını taşımaktadır. Eber-Akşehir ovası, ilçe arazisi içinde tarım alanlarının en fazla yer kapladığı yerdir.
NÜFUS VE DEMOGRAFİK YAPI
İlçemiz, Göller Bölgesi olarak da adlandırılan alanın kuzeyinde Eber - Akşehir Gölleri ile Batı Torosların İç Anadolu’daki uzantısı olan Sultandağı'nın eteklerinde yer almaktadır. İlçe halkından merkezde yaşayanlar, Türkiye Selçukluları döneminde bölgeye gelip yerleşen yörüklerden oluşmaktadır. Akbaba köyünde Kafkaslardan gelen Çerkesler; Taşköprü'de Bulgarintan'dan gelen göçmenler yaşamaktadır. Uzak köylerimizde de Otlukbeli Zaferi'nden sonra iskan edilen Yörük ve Türkmenler yaşamaktadır. İlçe nüfusu 1970 yılında 22.783 iken, ilçenin göç vermesiyle birlikte 2015 yılında bu rakam 16.480'e gerilemiştir. 2016 yılı nüfus sayımı verilerine göre; 5.574 merkez ilçe ile 9.825 belde ve köyler olmak üzere toplam 15.399 nüfusa sahiptir.
KOORDİNATLAR
Batısında Deresenek ile Yakasenek, kuzeyinde Ortakarabağ, doğusunda Kavakçiftliği ile Taşköprü ve güneyinde Borazan (Geyik üretim çiftliği) ile Kırca yerleşim yerleri bulunur. Sultandağı, 38° 31′ 52″ kuzey paraleli ile, 31° 13′ 41″ E doğu meridyenin kesiştiği noktada Afyon - Konya karayolunun 68.km’sinde Sultandağları'nın eteğinde kurulmuştur. Akşehir’e 25 km uzaklıktadır.
ULAŞIM
Konumu itibariyle önemli bir kavşak noktasında bulunan Sultandağı, ülkemizde şehirlerarası seyehat eden birçok otobüs firmasının da geçiş güzergahındadır. İzmir üzerinden Doğuya, İstanbul üzerinden Antalya'ya giden otobüsler hep Sultandağı'ndan geçmektedirler. İstanbul-Konya demiryolu ilçeden geçmektedir. Ulaşım açısından çok önemli bir yerdedir. Konya'ya 150 km Afyon merkeze 70 km, Çay'a 20 km, Akşehir'e 25 km uzaklıktadır.
@copyrihgt: sultandaglilar.com