SULTANDAĞI'NDA TARIM VE BAHÇECİLİK
Sultandağı'nın güney kesiminde, aynı zamanda ilçemizin ismini aldığı Sultan Dağları yer alırken kuzey kesiminde düz tarım alanları büyük yer kaplamaktadır. Bu durum, ilçedeki arazi kullanımını yakından etkilemiş ve halkımızın geçim kaynağını da büyük ölçüde belirlemiştir. Yöremizin su kaynakları bakımından zengin olması, kışın yağan karların Sultandağlarından eriyerek ovaya gelmesi, tarımsal faaliyetlerin gelişimine etki etmiştir. İlçe alanı içerisinde tarım alanları da doğal koşullardan fazlaca etkilenmiştir.
Özellikle Sultan Dağları eteklerinde tarım alanlarının yoğunlaştığı, bu yoğunluğun ilçenin kuzey kesimlerinde azaldığı görülmektedir. İlçemizde tarım ve bahçecilik/meyvecilik önemli gelir kaynağıdır. Meyve üretim alanı 4763 hektardır. Sultandağlarının etekleri ile demiryolu ve Akşehir Gölü arasında kalan sulanabilir alanlarında meyvecilik, ilçenin diğer bölümlerinde ise hububat ekimi yapılmaktadır. İlçemizin kuzeyinde bulunan dağlık ve kırsal alandaki halkın geçim kaynağı ise büyük oranda kuru tarıma dayalıdır.
Kiraz, Vişne, Elma üretimi ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Kiraz üretiminin %80'i ihracata gitmekte olup, elma ve vişne daha ziyade iç piyasaya sürülmekte, kalan kısmı da ilçede (Dereçine Kasabasında) bulunan Morello meyve suyu ve konservecilik fabrikalarında değerlerdirilmektedir. Dünyanın en güzel ve en kaliteli Napolyon (ziraat900) kirazı, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Belçika'ya ihraç edilmektedir. İlçede ayrıca iç piyasaya sürülen ve getirisi daha az olan kayısı, erik ve ceviz üretimi de yapılmaktadır. Ekilebilir arazi 18.260, nadasa bırakılan 12.630, meyvelikler 33.156, sebzelik arazi ise 22 hektardır. Buna bağ sahası da eklenince tarıma elverişli arazi toplamı 35.579 hektardır.
Çayır ve mera alanı 14.967, tarım dışı arazi 7.477 hektardır. İlçede 10.350 hektar orman vardır. Bu orman varlığının tamamı Sultandağları üzerinde yer almaktadır. Ormanlarımızın kalitesi her geçen gün daha da iyi hale gelmektedir.
İlçede meyveciliğin yanında daha çok buğday, arpa, pancar, mercimek, fasulye, haşhaş, nohut ve kimyon üretimi yapılmaktadır. Tarla ve nadas arazilerin toplam alanı 34.832 hektardır. Yıllık tahıl üretimi 100 bin tona yakındır. Çoğu kurak arazide en çok buğday, arpa ve mercimek üretilir. İlçemiz, Türkiye tahıl üretiminin binde beşini karşılamaktadır.