• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/afyon.sultandaglilar.9
  • https://www.twitter.com/Sultandaglilar1
  • https://www.instagram.com/sultandaglilar
  • https://www.youtube.com/channel/UCOekF1e5oweeCV-OKtgSu7Q?view_as=subscriber

S  U  L  T  A  N  D  A  Ğ  I 

BARAJ/GÖL

EBER GÖLÜ

Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi, Eber Kasabasının sınırlarında bulunan göl Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir. Yüzölçümü 150 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği 967 metredir. Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişmektedir. Bolvadin çevresindeki en önemli sulak alanlarından birisidir. Sultan Dağları'nın kuzeybatı yamaçlarıyla, Emirdağları'nın güney uzantıları arasında, Akarçay-Eber kapalı havzası içinde yer alan tektonik bir göldür. Birçok göçmen su kuşları avlanmak, kamış adalarda kuluçkaya yatmak (üremek) ve bazıları kışlamak için Eber Gölüne gelirler.

Türkiye'de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Eber Gölü, sazlık alanlarıyla birçok kuş türüne üreme ve yaşam alanı olarak ev sahipliği yapıyor. Gölde ekonomik değeri en yüksek olan kamış üretimi yapılmakta ve sazan, turna ve aynalı sazan balığı bulunmaktadır. Gölün av turizmine olanak vermesinden dolayı İl dışından birçok kişinin göl kıyısına av evleri yaptığı da görülmektedir. Eber Gölünde dikkat çeken bir özellik de yerli halkın “kopak” adını verdiği, su üzerinde kamış köklerinin oluşturduğu yüzer adacıkların bulunmasıdır. Hatta bu adacıklar üzerine balıkçıların ve avcıların barınaklar kurdukları da görülmüştür. Göl, Türkiye'nin en ilgi çekici göllerindendir. Çok büyük bir göl olmasına rağmen üzerinde bulunan kamışlardan dolayı büyük kısmı göl değil de çayırlık gibi görülür. Özellikle avcıların uğrak yeridir. Kopaklar kalınlaşan kamış köklerinin topraktan ayrılarak üzerine zamanla rüzgarın etkisiyle toprak birikmesiyle meydana gelir. Bazı kopaklar o kadar büyüktür ki üzerlerinde balıkçıların, avcıların ve kamışçıların barınaklar kurdukları da görülmüştür. Etrafında kurulmuş Derekarabağ, Ortakarabağ, Yenikarabağ ve diğer komşu köylerde tarımla uğraşan insanlar, Göl kıyısındaki ekilebilir tarlalarda buğday ekip yaşamlarını sürdürürler. Eber Gölü'nün, sığ kıyılarında hasırotu ve kırmızı kamış gibi su bitkileri ve etrafında diğer bitkiler yetişir. Gölde sazan, aynalı sazan, turna ve dere kaya balığı türleri vardır. 

 

 

DOĞANCIK ŞEHİT TAYFUR ÇANKAYA BARAJI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından inşa edilen Sultandağı İlçesi Doğancık köyündeki Şehit Tayfur Çankaya Barajında su seviyesi yükselmeye başladı. Bahar mevsiminin başında olduğumuz şu sıralarda, henüz Sultandağlarının zirvelerindeki kar suları erimeye ve bahar yağmurları yağmaya başlamadan barajdaki su seviyesi en yüksek noktaya ulaşmış durumda. Yağışlı kış mevsimi dolayısyla biriken fazla sular baraj duvarının yanında bulunan savaktan tahliye ediliyor.

Doğancık Şehit Tayfur Çankaya Barajı, temelden 52 metre yüksekliğe sahip olarak inşa edildi ve 1 milyon 370 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip. Yaklaşık 2 bin 230 dekar zirai arazi suya kavuşturacak barajın bölgedeki kiraz üretimine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Bu sayede ülke ekonomisine yıllık 2,4 milyon TL katkı ve 200’ün üzerinde vatandaşa da istihdam sağlanmış olacak. Baraj yaklaşık 15 milyon TL'ye maloldu.

 

 

KIRCA BARAJI

www.sultandaglilar.com